bartender opleiding

Word een Meester in de Mixologie met een Bartender Opleiding

De Bartender Opleiding: De Weg naar een Succesvolle Carrière in de Horeca

Als je een passie hebt voor mixologie, gastvrijheid en het creëren van unieke drankjes, dan is een bartender opleiding misschien wel de perfecte stap om jouw carrière in de horeca naar nieuwe hoogten te brengen. Of je nu net begint of al enige ervaring hebt, een professionele bartender opleiding kan je helpen om je vaardigheden te verfijnen, nieuwe technieken te leren en je kennis uit te breiden.

Een bartender opleiding biedt veel meer dan alleen het leren van recepten voor populaire cocktails. Het omvat ook lessen over drankenkennis, barmanagement, klantenservice en zelfs flair bartending – het indrukwekkend jongleren met flessen en glazen. Door middel van praktische training en theoretische lessen word je opgeleid tot een bekwame bartender die klaar is om aan de slag te gaan in verschillende horecagelegenheden zoals bars, restaurants, hotels of zelfs cruiseschepen.

Tijdens de opleiding leer je niet alleen hoe je klassieke cocktails kunt maken, maar ook hoe je nieuwe creaties kunt bedenken door verschillende smaken en ingrediënten met elkaar te combineren. Je leert over de verschillende soorten sterke dranken, likeuren, wijnen en bieren, evenals hun geschiedenis en productiemethoden. Daarnaast krijg je inzicht in de kunst van het serveren van drankjes met stijl en elegantie.

Een ander belangrijk aspect van een bartender opleiding is het ontwikkelen van goede communicatie- en klantenservicevaardigheden. Als bartender ben je niet alleen verantwoordelijk voor het bereiden van drankjes, maar ook voor het creëren van een gezellige en gastvrije sfeer voor je gasten. Je leert hoe je met verschillende soorten mensen kunt omgaan, hoe je hun wensen en behoeften kunt begrijpen en hoe je een uitstekende service kunt bieden.

Naast de technische vaardigheden en kennis die je opdoet, biedt een bartender opleiding ook waardevolle kansen om professionele connecties te leggen. Je zult medestudenten ontmoeten die dezelfde passie delen en mogelijk toekomstige collega’s kunnen worden. Bovendien kunnen veel opleidingsinstituten stages of plaatsingen aanbieden bij gerenommeerde horecagelegenheden, waardoor je waardevolle ervaring kunt opdoen en je netwerk kunt uitbreiden.

Een carrière als bartender kan zeer lonend zijn. Na het afronden van een bartender opleiding heb je de mogelijkheid om te werken in trendy cocktailbars, luxe hotels of zelfs internationale resorts. Daarnaast kun je ervoor kiezen om freelance te werken op evenementen of zelfs je eigen bar te openen.

Dus als jij droomt van een carrière in de horeca waarbij je jouw passie voor mixologie kunt uiten, overweeg dan zeker een bartender opleiding. Het zal niet alleen jouw vaardigheden aanscherpen, maar ook deuren openen naar spannende nieuwe mogelijkheden in deze bruisende industrie.

 

9 Veelgestelde vragen over een bartender opleiding in België

 1. Wat is de beste bartender opleiding?
 2. Hoe duurt een bartender opleiding?
 3. Welke kwalificaties heb ik nodig voor een bartender opleiding?
 4. Waar kan ik me aanmelden voor een bartender opleiding?
 5. Wat kost een bartender opleiding?
 6. Zijn er online bartending cursussen beschikbaar?
 7. Wat zijn de voordelen van het volgen van een bartending cursus?
 8. Zijn er speciale certificaten of diploma’s te verdienen met deze cursus?
 9. Is er praktijkervaring vereist om aan deze cursus te kunnen deelnemen ?

Wat is de beste bartender opleiding?

Er zijn verschillende bartender opleidingen beschikbaar en de “beste” opleiding hangt af van jouw specifieke behoeften, doelen en locatie. Hier zijn enkele gerenommeerde bartender opleidingen die vaak als de beste worden beschouwd:

 1. European Bartender School (EBS): EBS is een wereldwijd erkende bartenderschool met vestigingen over de hele wereld. Ze bieden intensieve cursussen aan waarbij je alles leert over mixologie, flair bartending en klantenservice. EBS heeft een uitstekende reputatie en biedt ook mogelijkheden voor stages en plaatsingen.
 2. WSET (Wine & Spirit Education Trust): Hoewel WSET voornamelijk bekend staat om hun wijnopleidingen, bieden ze ook cursussen aan op het gebied van sterke dranken en cocktails. Deze opleiding is ideaal voor mensen die hun kennis van drankenkunde willen vergroten en zich willen specialiseren in het maken van cocktails.
 3. Bols Bartending Academy: De Bols Bartending Academy is gevestigd in Amsterdam en biedt een breed scala aan bartender cursussen, variërend van beginnersniveau tot gevorderde technieken. Ze hebben ervaren instructeurs en een hands-on benadering om je vaardigheden te ontwikkelen.
 4. International Bartender Course (IBC): IBC is een populaire bartender opleiding met locaties over de hele wereld. Ze bieden intensieve cursussen aan waarbij je alles leert over mixologie, barmanagement, flair bartending en meer. IBC heeft partnerships met verschillende horecabedrijven voor stages en plaatsingen.

Het is belangrijk om te onderzoeken welke opleiding het beste bij jou past. Kijk naar de inhoud van de cursus, de duur en locatie, de ervaring en kwalificaties van de instructeurs, en eventuele stages of plaatsingsmogelijkheden die worden aangeboden. Het kan ook nuttig zijn om recensies en ervaringen van voormalige studenten te lezen om een beter beeld te krijgen van de kwaliteit van de opleiding.

Hoe duurt een bartender opleiding?

De duur van een bartender opleiding kan variëren, afhankelijk van het opleidingsinstituut en het programma dat je kiest. Over het algemeen varieert de duur van enkele weken tot enkele maanden.

Korte cursussen kunnen zich richten op basisvaardigheden en essentiële kennis, zoals het leren van populaire cocktails, bartending technieken en klantenservice. Deze cursussen kunnen meestal worden voltooid binnen een paar weken of zelfs in een intensieve week.

Langere opleidingen bieden meestal meer uitgebreide training en diepgaande kennis. Ze omvatten vaak modules over drankenkennis, barmanagement, flair bartending en geavanceerde mixologie. Deze programma’s kunnen variëren van enkele maanden tot een jaar, afhankelijk van de intensiteit en de diepgang van de cursus.

Sommige bartender opleidingen bieden ook de mogelijkheid om stages te volgen bij gerenommeerde horecagelegenheden. Dit stelt studenten in staat om praktijkervaring op te doen in echte werkomgevingen en hun vaardigheden verder te ontwikkelen onder begeleiding van professionals.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel een bartender opleiding je kan voorbereiden op een carrière in de horeca, praktijkervaring vaak net zo waardevol is. Veel bartenders leren door middel van on-the-job training en krijgen de kans om hun vaardigheden verder te ontwikkelen terwijl ze werken.

Het is raadzaam om verschillende opleidingsinstituten te onderzoeken en hun programma’s te vergelijken om erachter te komen welke het beste bij jouw behoeften en doelen past. Zorg ervoor dat je ook kijkt naar de reputatie van het instituut, de kwalificaties van de docenten en eventuele mogelijkheden voor stages of plaatsingen.

Onthoud dat een bartender opleiding niet alleen draait om het behalen van een certificaat, maar ook om het opdoen van waardevolle kennis, vaardigheden en netwerkmogelijkheden die je kunnen helpen bij het opbouwen van een succesvolle carrière in de horeca.

Welke kwalificaties heb ik nodig voor een bartender opleiding?

Om deel te nemen aan een bartender opleiding zijn er meestal geen specifieke kwalificaties vereist. De meeste opleidingsinstituten verwelkomen studenten van verschillende achtergronden en ervaringsniveaus. Het belangrijkste is dat je een passie hebt voor mixologie, gastvrijheid en het werken in de horeca.

Een bartender opleiding is geschikt voor zowel beginners als mensen met enige ervaring in de sector. Of je nu net begint of al wat basiskennis hebt van cocktails, drankenkennis en bartending, een opleiding kan je helpen om je vaardigheden te verfijnen, nieuwe technieken te leren en je kennis uit te breiden.

Het hebben van goede communicatievaardigheden en klantenservicevaardigheden is ook belangrijk in het beroep van bartender. Het vermogen om effectief met klanten om te gaan, hun wensen en behoeften te begrijpen en hen een geweldige ervaring te bieden, zijn essentiële eigenschappen die tijdens de opleiding kunnen worden ontwikkeld.

Daarnaast kunnen sommige opleidingsinstituten bepaalde minimumleeftijdseisen hebben, omdat het werken met alcoholische dranken betrokken kan zijn. In sommige landen moet je bijvoorbeeld minimaal 18 jaar oud zijn om als bartender te werken.

Het is altijd raadzaam om contact op te nemen met het specifieke opleidingsinstituut waarin je geïnteresseerd bent om hun toelatingseisen en vereisten te achterhalen. Ze kunnen je meer informatie geven over de inschrijvingsprocedure en eventuele aanvullende vereisten die specifiek zijn voor hun opleiding.

Waar kan ik me aanmelden voor een bartender opleiding?

Er zijn verschillende opleidingsinstituten en horecascholen waar je je kunt aanmelden voor een bartender opleiding in België. Hier zijn enkele bekende instellingen waar je terecht kunt:

 1. Syntra: Syntra biedt diverse opleidingen aan, waaronder ook bartender opleidingen. Ze hebben verschillende campussen verspreid over België en je kunt hun website bezoeken om te kijken naar de beschikbare cursussen en inschrijvingsinformatie.
 2. Hotelschool: Verschillende hotelscholen in België bieden bartender opleidingen aan als onderdeel van hun horeca-opleidingen. Enkele bekende hotelscholen zijn Hotelschool Ter Duinen in Koksijde, Hotelschool Spermalie in Brugge en Hotelschool Gent.
 3. CVO (Centrum voor Volwassenenonderwijs): Veel CVO’s bieden ook bartender opleidingen aan voor volwassenen die zich willen specialiseren in de horeca. Je kunt de website van het CVO bij jou in de buurt raadplegen om te zien of ze een bartender opleiding aanbieden.
 4. Privé-opleidingsinstituten: Er zijn ook privé-opleidingsinstituten die gespecialiseerd zijn in het aanbieden van bartender opleidingen. Deze instituten kunnen variëren van kleine lokale scholen tot internationaal erkende organisaties zoals de European Bartender School (EBS).

Het is raadzaam om de websites van deze instellingen te bezoeken of contact met hen op te nemen voor meer informatie over het curriculum, de duur van de opleiding, de kosten en de inschrijvingsprocedure. Daarnaast kun je ook ervaringen en aanbevelingen van voormalige studenten raadplegen om een weloverwogen keuze te maken bij het kiezen van een bartender opleiding die het beste bij jou past.

Wat kost een bartender opleiding?

De kosten van een bartender opleiding kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de duur van de opleiding, het niveau van de opleiding en de locatie waar je de opleiding volgt. Over het algemeen zijn er verschillende soorten bartender opleidingen beschikbaar, variërend van korte cursussen tot meer uitgebreide programma’s.

Korte cursussen of workshops die zich richten op specifieke aspecten van bartending, zoals cocktailbereiding of flair bartending, kunnen meestal enkele honderden euro’s kosten. Deze cursussen zijn vaak kortdurend en bieden een introductie tot bepaalde vaardigheden of technieken.

Voor meer uitgebreide bartender opleidingen die meerdere weken of maanden duren en een breder scala aan onderwerpen behandelen, moet je rekening houden met hogere kosten. Deze opleidingen kunnen variëren van enkele duizenden euro’s tot tienduizenden euro’s, afhankelijk van de reputatie en het niveau van de opleidingsinstelling.

Het is belangrijk om te overwegen wat er bij de prijs is inbegrepen. Sommige opleidingsinstituten bieden bijvoorbeeld lesmateriaal, uniformen en certificeringsexamens aan als onderdeel van het lesgeld. Andere kosten, zoals reis- en verblijfskosten tijdens een eventuele stageperiode of examenkosten voor externe certificeringen, kunnen niet inbegrepen zijn.

Het is raadzaam om verschillende opleidingsinstituten te vergelijken en informatie op te vragen over de kosten en wat er bij de prijs is inbegrepen. Daarnaast kun je ook informeren naar eventuele financiële ondersteuningsmogelijkheden, zoals beurzen of betalingsplannen, die sommige opleidingsinstituten wellicht aanbieden.

Onthoud dat een bartender opleiding een investering is in je toekomstige carrière en dat het de moeite waard kan zijn om te investeren in een kwalitatief hoogwaardige opleiding die je de nodige vaardigheden en kennis biedt om succesvol te zijn in de horeca-industrie.

Zijn er online bartending cursussen beschikbaar?

Ja, er zijn verschillende online bartending cursussen beschikbaar voor mensen die geïnteresseerd zijn in het leren van mixologie en bartender vaardigheden. Deze online cursussen bieden flexibiliteit en gemak, omdat je op je eigen tempo kunt leren en vanuit het comfort van je eigen huis.

Online bartending cursussen bieden vaak videolessen waarin ervaren bartenders de basisprincipes van mixologie uitleggen, inclusief recepten voor klassieke cocktails, technieken voor het mixen en serveren van drankjes, en tips voor garnituren en presentatie. Daarnaast kunnen deze cursussen ook modules bevatten over drankenkennis, barmanagement en klantenservice.

Een ander voordeel van online bartending cursussen is dat ze vaak interactieve elementen bevatten, zoals quizzen en opdrachten, om je kennis te testen en praktische ervaring op te doen. Sommige cursussen bieden zelfs de mogelijkheid om virtueel met andere studenten samen te werken of feedback te krijgen van professionele bartenders.

Het is belangrijk om bij het kiezen van een online bartending cursus te letten op de geloofwaardigheid en reputatie van de aanbieder. Kijk naar recensies of vraag aanbevelingen aan andere mensen in de horecabranche. Daarnaast is het handig om na te gaan of de cursus certificering biedt na voltooiing, aangezien dit nuttig kan zijn bij sollicitaties of bij het starten van je eigen bar.

Hoewel online bartending cursussen een geweldige manier kunnen zijn om basiskennis en -vaardigheden op te doen, is het belangrijk op te merken dat praktische ervaring en training in een fysieke baromgeving ook van onschatbare waarde zijn. Het is daarom aan te raden om naast online cursussen ook mogelijkheden te zoeken om in de praktijk te oefenen, bijvoorbeeld door stages of bijbaantjes in de horeca.

Kortom, online bartending cursussen bieden een handige en toegankelijke manier om bartender vaardigheden te leren en je kennis uit te breiden. Ze kunnen een goede basis leggen voor een carrière in de horeca, maar vergeet niet dat praktijkervaring en interactie met echte klanten ook essentieel zijn voor het ontwikkelen van vaardigheden en het opbouwen van vertrouwen als bartender.

Wat zijn de voordelen van het volgen van een bartending cursus?

Het volgen van een bartending cursus biedt verschillende voordelen voor iedereen die geïnteresseerd is in een carrière als bartender. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

 1. Verfijning van vaardigheden: Een bartending cursus stelt je in staat om je mixologie-vaardigheden te verfijnen en nieuwe technieken te leren. Je leert niet alleen hoe je klassieke cocktails kunt maken, maar ook hoe je nieuwe creaties kunt bedenken en experimenteren met verschillende smaken en ingrediënten.
 2. Kennisuitbreiding: Tijdens de cursus krijg je uitgebreide kennis over verschillende soorten dranken, zoals sterke dranken, likeuren, wijnen en bieren. Je leert over hun geschiedenis, productiemethoden en de juiste manier om ze te serveren.
 3. Barmanagementvaardigheden: Een goede bartending cursus omvat ook lessen over barmanagement, waaronder voorraadbeheer, kostenbeheersing, drankbestellingen en het opzetten van een efficiënte barlay-out. Deze vaardigheden zijn essentieel als je wilt doorgroeien naar een leidinggevende positie in de horeca.
 4. Klantenservice: Als bartender ben je niet alleen verantwoordelijk voor het bereiden van drankjes, maar ook voor het creëren van een gastvrije sfeer voor je gasten. Een bartending cursus leert je goede communicatievaardigheden en klantenservicevaardigheden om ervoor te zorgen dat elke gast zich welkom voelt en geniet van zijn of haar ervaring.
 5. Netwerkmogelijkheden: Tijdens een bartending cursus heb je de mogelijkheid om medestudenten en professionals uit de horecabranche te ontmoeten. Dit opent deuren naar waardevolle netwerkcontacten en kan leiden tot toekomstige werkgelegenheidskansen of samenwerkingsverbanden.
 6. Praktische ervaring: Veel bartending cursussen bieden ook praktijkervaring via stages of plaatsingen bij gerenommeerde horecagelegenheden. Dit stelt je in staat om je vaardigheden in een echte werkomgeving toe te passen en waardevolle ervaring op te doen.
 7. Flexibiliteit: Bartending is een veelzijdig beroep dat wereldwijd gevraagd wordt. Met een bartending cursus kun je overal ter wereld werken, in verschillende soorten horecagelegenheden, zoals bars, restaurants, hotels, resorts en cruiseschepen.

Kortom, het volgen van een bartending cursus biedt niet alleen de mogelijkheid om je vaardigheden en kennis te vergroten, maar opent ook deuren naar spannende carrièremogelijkheden in de horecabranche. Het is een investering in jezelf die je helpt om succesvol te worden als bartender en je passie voor mixologie tot uiting te brengen.

Zijn er speciale certificaten of diploma’s te verdienen met deze cursus?

Ja, met een bartender opleiding kun je speciale certificaten of diploma’s verdienen die je vaardigheden en kwalificaties als professionele bartender erkennen. Deze certificaten en diploma’s kunnen waardevol zijn bij het solliciteren naar banen in de horeca, omdat ze aantonen dat je een formele opleiding hebt gevolgd en over de nodige kennis en vaardigheden beschikt.

Enkele veelvoorkomende certificaten die je kunt behalen na het voltooien van een bartender opleiding zijn:

 1. Certificaat van Bartender Training: Dit certificaat bevestigt dat je met succes de basisprincipes van bartending hebt geleerd, inclusief drankenkennis, cocktailbereidingstechnieken en klantenservicevaardigheden.
 2. Diploma in Mixology: Dit diploma erkent dat je een gevorderde kennis hebt van mixologie, inclusief het maken van complexe cocktails, het combineren van smaken en het creëren van unieke drankjes.
 3. Certificaat in Flair Bartending: Als je interesse hebt in flair bartending – het jongleren met flessen en glazen om indrukwekkende shows neer te zetten – kun je een apart certificaat behalen om jouw vaardigheden op dit gebied te onderscheiden.

Het is belangrijk op te merken dat de specifieke certificaten en diploma’s die beschikbaar zijn, kunnen variëren afhankelijk van het opleidingsinstituut waarmee je samenwerkt. Het is raadzaam om voorafgaand aan inschrijving te controleren welke certificaten of diploma’s worden aangeboden en welke erkenning ze hebben in de horecabranche.

Het behalen van deze certificaten en diploma’s kan jouw cv versterken en jouw kansen vergroten om aantrekkelijke bartending-posities te verwerven. Het toont potentiële werkgevers aan dat je serieus bent over je vak en bereid bent geïnvesteerd te worden in je professionele ontwikkeling als bartender.

Is er praktijkervaring vereist om aan deze cursus te kunnen deelnemen ?

Voor de meeste bartender opleidingen is geen specifieke praktijkervaring vereist om deel te kunnen nemen. Deze opleidingen zijn ontworpen om zowel beginners als mensen met enige ervaring in de horeca-industrie te verwelkomen.

De meeste opleidingsinstituten bieden een gestructureerd curriculum aan dat zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden omvat. Tijdens de opleiding krijg je de kans om hands-on ervaring op te doen door middel van praktijklessen, waarbij je leert hoe je drankjes kunt bereiden, technieken kunt toepassen en zelfs kunt oefenen met flair bartending.

De nadruk ligt op het leren van de juiste technieken en het begrijpen van de basisprincipes van mixologie. Met begeleiding en feedback van ervaren docenten kun je jouw vaardigheden ontwikkelen, ongeacht je eerdere ervaring in het vakgebied.

Dus, zelfs als je nog geen praktijkervaring hebt als bartender, ben je nog steeds welkom om deel te nemen aan een bartender opleiding. Het is een geweldige manier om een solide basis te leggen en vertrouwen op te bouwen voordat je aan de slag gaat in de horeca-industrie.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.